DEEL II: DE REMEDIE TEGEN VEEL WELVAARTSZIEKTEN

In mijn vorige blog vertelde ik dat veel lichamelijke en psychische klachten het gevolg zijn van een slechtwerkend endorfinesysteem. In deze blog zal ik bespreken wat de gevolgen hiervan zijn en welke factoren hieraan bijdragen. Mocht je volledig up-to-date willen zijn raad ik je aan mijn vorige blog eerst te lezen.

WAT IS HET GEVOLG VAN EEN SLECHTWERKEND ENDORFINESYSTEEM?

 • Je voelt je minder gelukkig;
 • Je bent minder goed in staat ziektes buiten de deur te houden;
 • Je kan minder goed tegen stress;
 • Je hebt meer last van angsten;
 • Je hebt minder mentale en lichamelijke energie
 • Etc, etc.

Wanneer wij ons minder gelukkig voelen, stress hebben of angstig zijn zouden wij eigenlijk de grote boosdoeners uit het leven weg moeten nemen. Wat wij daarentegen doen, is dat wij middelen gaan nemen waardoor we minder last hebben van deze gevoelens. Denk aan het gebruik van alcohol, drugs, fastfood, suiker, etc. Het is dus slechts dempen van de klachten.  Vergelijk dit met dat wij nog eens even extra hard aan de handrem trekken terwijl deze al kapot is. Het gevolg hiervan is dan dat rem nog meer slijt en je vervolgens helemaal niet meer kunt remmen. Dit gebeurt ook met het endorfinesysteem; als je o.a. alcohol, drugs of slechte voeding neemt, voel je je eventjes beter. Maar als dit uitgewerkt raakt, gaat het systeem nog slechter werken waardoor we nog sneller gestrest worden, nog meer angst krijgen, je nog minder gelukkig voelt en je nog sneller ziek kunt worden. Je hebt steeds van deze middelen nodig om je beter te voelen. Hier ontstaat verslaving. Er is echter 1 belangrijk verschil tussen de handrem en het endorfinesysteem; als de handrem versleten is, kan je deze laten vervangen bij de fietsenmaker. Bij het endorfinesysteem is vervanging helaas niet mogelijk! Dit betekent dat indien het niet goed meer werkt, wij daar de tijd en aandacht aan moeten geven om het weer te laten herstellen. 

Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende ziektes die allemaal gerelateerd zijn aan een verstoord endorfinesysteem; ADHD/ADDdepressie, burn-out, borderline, eetstoornissen, dwangmatig gedrag, angststoornissen, diabetes, alzheimer en parkinson, hart - en vaatproblemen, fibromyalgie, verslaving, Posttraumatische Stressstoornis (PTSS) maar ook motivatieproblemen, allergieën, hyper histamine, dementie en oorsuizen behoren hiertoe.


WELKE FACTOREN VEROORZAKEN ENDORFINEPROBLEMATIEK?

Aangeboren gevoeligheid:

 • Verzwakte beloningsgenen ouders: De kwaliteit van het belonings- en stresssysteem wordt in de eerste plaats bepaald door de expressie van de ouderlijke beloningsgenen bij de bevruchting. Kinderen van ouders met stressovergevoeligheid, overgewicht, depressie, diabetes etc, hebben over het algemeen zwakkere beloningsgenen.
 • Prenatale omgeving: slechte voeding, stress, relatie conflicten, geneesmiddelen, alcohol en roken zijn factoren die het beloningssysteem en stresssysteem van het ongeboren kind aantasten. 
 • Weeën opwekkers: verhoogt de kans op postnatale depressie en problemen met ouder-kind binding. Tweederde van de kinderen met ADHD zijn op de wereld gezet met weeën opwekkers. 
 • ‘Endorfinespaarpot’ tijdens de opvoeding; bij gebrek aan aandacht en liefde tijdens opvoeding is er meestal sprake van een zwakker belonings- en stresssysteem. Geweld & misbruik leiden meestal tot onmiddellijke en blijvende verzwakking van belonings- en stressgenen.


Omgevingsfactoren;

 • Stress; langdurig belastende stress verzwakt de werking van het endorfine - en beloningssysteem en verhoogt daarmee de stressgevoeligheid;
 • Drugs, geneesmiddelen en alcohol; om de toenemende stress en onrust te verdoven, neemt men rustgevende - (bv. cannabis, alcohol) of oppeppende middelen (bv. Ritalin) om de klachten te ‘camoufleren’.  
 • Slechte voeding; zowel troostvoeding als junkvoeding is voeding die het beloningssysteem stimuleert, omdat er veel gelukstofjes vrijkomen. Hierdoor daalt de stress en ontstaat een gevoel van ontspanning. Voorbeelden hiervan zijn; suikers, combinaties van vet en snelle koolhydraten en exorfines. Exorfines zijn ‘exogene endorfines’. Dit zijn morfineachtige stoffen uit gluten, zuivel, soja en spinazie. Deze hebben een zeer verslavende werking!  
 • Overmatig sporten; bij overmatige spierbelasting komen te veel (zure) afvalstoffen in het bloed terecht, wat schadelijk is voor het lichaam. 

De aangeboren gevoeligheid in combinatie met de destructieve omgevingsfactoren zorgen op den duur voor een vermindering van de werking van onze geluksstofjes.