Waarom je niet zomaar een dagje moet gaan detoxen..

Je hoort het regelmatig; ‘’Ik ga even een dagje detoxen’’. Hoewel ieder zo z’n eigen beweegreden heeft een detox te starten - bijvoorbeeld na een periode van ongezonde leefstijl, medicatiegebruik of gewoon uit nieuwsgierigheid wat het met je doet - is het niet iets wat je zómaar-even-een-paar-dagen moet doen. Voordat ik daar verder op inga, is het eerst belangrijk in te gaan op waar een detox voor bedoeld is.

Wat is het doel van een detox?

In het dagelijks leven wordt ons lichaam continu blootgesteld aan verschillende soorten afvalstoffen, zoals uitlaatgassen en sigarettenrook. Maar ook voeding dat bewerkt is met kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen, niet-biologische voeding wat bespoten is met pesticiden, schoonmaakmiddelen, cosmeticaproducten, deodorant en medicatie (antibiotica en paracetamol) hebben een toxisch effect op je lichaam. Ons lichaam is in staat zich te ontdoen van deze stoffen middels een reinigingsproces. Het orgaan dat hier een zeer belangrijke rol in speelt is de lever, maar ook de darmen en nieren maken hier deel van uit.

Bij een overload aan chemicaliën waar wij tegenwoordig aan worden blootgesteld heeft de lever moeite het tempo waarop de stoffen dienen te worden afgevoerd bij te houden. Het gevolg hiervan is dat de chemicaliën worden opgeslagen in onze vetcellen, waar ze - als er niks aan gedaan wordt - tot wel jaren kunnen blijven zitten. Op den duur gaat dit zich uiten in verschillende klachten, waaronder neurologische aandoeningen, vermoeidheid, haaruitval, verteringsproblemen, huidproblemen, verkleuring van de huid, donkere kringen onder de ogen, het ontwikkelen van intoleranties en ga zo maar door. Een detox maakt het mogelijk het lichaam te ontdoen van deze afvalstoffen.

Waarom is het niet verstandig onvoorbereid een detox te starten? 

Hoewel tegenwoordig mensen op hun eigen houtje ‘even een detox doen’, is het niet verstandig dit onvoorbereid te doen. Het detoxificatieproces verloopt namelijk in twee fases; in de eerste fase worden de schadelijke stoffen onschadelijk gemaakt en tijdens de tweede fase worden deze onschadelijke stoffen wateroplosbaar gemaakt zodat ze door het lichaam kunnen worden uitgescheiden. Wanneer een detox niet op de juiste manier wordt aangepakt, kunnen de gifstoffen in je bloedbaan terecht komen waarmee je (permanente) schade kan aanrichten in je lichaam. Als bij een detox ontgiftingsverschijnselen worden ervaren zoals misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid en/of stemmingswisselingen, wordt vaak ten onrechte ervan uitgegaan dat men op de goede weg zit en dat dit-nou-eenmaal-bij-een-detox-hoort. Het tegendeel is waar; op dit moment geeft je lichaam aan dat de detox te snel gaat waardoor het niet in staat is de afvalstoffen op te ruimen. Je lichaam vraagt om ondersteuning om de stoffen via de lever, nieren en darmen te kunnen afvoeren. 

Hoewel een detox mooie resultaten kan geven - je krijgt méér energie, je slaap verbetert, je gezichtsvermogen neemt toe, je wordt alerter, je krijgt een stralende huid, je maakt jezelf weerbaarder voor het ontwikkelen van ziektes - is het dus belangrijk dit goed voorbereid of onder begeleiding te doen. In de volgende blog zal ik tips geven over de manieren waarop je je lichaam kan helpen bij het ontdoen van gifstoffen.