Waarom we allemaal meer zouden moeten knuffelen..

Wanneer we knuffelen maken we het hormoon oxytocine aan - wat ook wel bekend staat als het ‘liefdes- of knuffelhormoon’. Dankzij dit hormoon ervaren wij verbintenis - een hoog oxytocine gehalte in ons lichaam wordt in verband gebracht met gevoelens van vertrouwen, verbondenheid en intimiteit. Het wordt aangemaakt bij knuffelen, aanraken, vrijen of wanneer wij iets waarnemen waar wij opgewonden van raken. Maar ook wanneer een moeder borstvoeding geeft aan haar baby wordt veel oxytocine aangemaakt (1, 2). 

En waarom zouden we nou willen dat we meer van dit hormoon aanmaken?

Simpel, het heeft mooie voordelen; wetenschappelijk onderzoek laat zien dat dat wij bij een hogere mate oxytocine weerbaarder zijn tegen stress en angst en ook sneller tot rust kunnen komen (3). Dit is te verklaren vanuit het feit dat oxytocine de cortisolspiegel - ons stresshormoon - en de bloeddruk helpt verlagen. Onderzoek toont aan dat volwassenen die gedurende hun jeugd veel zijn geknuffeld door hun ouders, beter met stress blijken om te kunnen gaan (4). Daarnaast draagt een hogere mate oxytocine eraan bij dat wij weerbaarder worden voor verslavingen (5). Tot slot bevordert oxytocine het verzadigingsgevoel bij het eten, oftewel, de blijvende hunkering naar eten neemt hierdoor af (6). Dit kan helpen verklaren waarom een tekort aan oxytocine vaak in verband wordt gebracht met overgewicht. 

Dus wat kunnen wij hier concreet mee?

  • Zorg dat je regelmatig contact maakt door te knuffelen, aan te raken, seks te hebben óf gemasseerd te worden. En mocht je geen partner hebben, niet getreurd; een oprechte knuffel met de buurman of buurvrouw is ook goed ;-)
  • Indien je moeder bent, geef (langere tijd) borstvoeding aan de baby. Dit stimuleert de onderlinge verbinding tussen jou en de baby en het legt een goede basis voor de stressweerbaarheid van het kind. 
  • Neem een huisdier waar je lekker mee kunt knuffelen!


1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28813252
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28749705
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28649672
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23163703
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28639210
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28590323