WIST JE DAT (3) I BUITEN OP BLOTE VOETEN LOPEN HEEFT EEN HELENDE WERKING OP JE LICHAAM

ubuntu-20.jpg

Het klinkt een beetje gek, 'aarden'! Maar veel wetenschappelijke studies laten waanzinnig mooie resultaten zien. De aarde heeft namelijk een helende energie. Het lichaam is geëvolueerd om contact te hebben met de aarde, om te kunnen profiteren van de mooie voordelen. In de moderne tijd echter, waarin we tegenwoordig allemaal op schoenen lopen, zijn we het directe contact met de aarde verloren.

Allereerst zorgt het zogeheten ‘earthing’ namelijk voor een afname van het stresshormoon cortisol (1). Naast de afname in stress bevordert de afname in cortisol onze slaap, vermindert het stemmingsgerelateerde klachten, angsten en depressie. Ook bevordert aarden het herstel na intensief sporten (2); wetenschappelijk onderzoek toont aan dat weefsels worden belast of zelfs kapot worden gemaakt bij intensief sporten - dit is een natuurlijke reactie van het lichaam om spiergroei te bewerkstelligen. De pijn die wij ervaren wordt veroorzaakt door de zogeheten vrije radicalen die daarbij worden aangemaakt, simpelgezegd zijn dit agressieve stoffen die in dit geval zorgen voor de schade aan lichaamsweefsel en cellen. Doordat bij sporten meer vrije radicalen vrijkomen dan gebruikelijk, kost het het lichaam meer energie om ze onschadelijk te maken. Anti-oxidanten zijn nodig om dit herstelproces te versnellen. En laat het nou nét zo zijn dat de aarde een zéér krachtige anti-oxidatieve werking heeft. Naast de zojuist beschreven voordelen heeft het onder andere ook een ontstekingsremmende werking (3), vermindert het vermoeidheidsklachten, huidproblemen (4), draagt het bij aan herstel bij wonden en ziektes (5) en vermindert het de elektromagnetische straling bij computer - en telefoongebruik (6).

Het is ook niet voor niks dat veel Amerikanen tegenwoordig op hun blote voeten hardlopen, om toch nog dit directe contact te blijven behouden. Natuurlijk is het begrijpelijk dat je niet meteen morgen op je blote voetjes aankomt op je werk, maar daar is iets op bedacht; er zijn namelijk verschillende producten ontwikkeld waardoor je simpel kunt aarden (zoals een laken voor op bed en een mat voor onder je bureau) die je kunt aansluiten op de randaarde van een geaard stopcontact (www.earthingnederland.nl). 

1. http://162.214.7.219/~earthio0/wp-content/uploads/2016/07/Cortisol-Study.pdf
2. https://www.dovepress.com/articles.php?article_id=23771
3. https://www.dovepress.com/articles.php?article_id=21001
4. http://www.scirp.org/journal/PaperInformation.aspx?PaperID=51326#.VHDemfnF8SA
5. https://www.dovepress.com/articles.php?article_id=21001
6. https://www.hindawi.com/journals/jeph/2012/291541/