DE REMEDIE TEGEN VEEL WELVAARTSZIEKTEN

Ieder lichaam beschikt over een zelfherstellend systeem dat stress, ziekten, klachten, trauma’s en andere vormen van belasting geneest. Dit zelfherstellende systeem heeft veel verschillende en vooral belangrijke functies. Dankzij dit systeem;

- worden stress, pijn en angst geremd;
- worden ziektes buiten de deur gehouden;
- ervaren we gevoelens van geluk en beloning;
- ervaren we een gevoel van zingeving in het leven;
- houden we een stabiele bloedsuikerspiegel;
- worden allergische reacties en overgevoeligheden verminderd;
- kunnen we ons concentreren en motiveren;
- voelen we ons in verbinding met onszelf en anderen;
- worden nieuwe hersencellen aangemaakt;
- kunnen auto-immuunaandoeningen worden voorkomen en genezen;
- wordt de kwaliteit van slaap verbeterd;
- kunnen we trauma’s en nare ervaringen loslaten;
etc, etc.

Na het lezen van deze waslijst aan mooie functies zouden we wel kunnen concluderen dat het een zeer belangrijk systeem betreft in ons lichaam! Het systeem waar we het hierover hebben is het zogenaamde endorfinesysteem. In mijn praktijk heb ik al veel mensen gezien met verscheidene lichamelijke en psychische klachten, welke het gevolg zijn van een slechtwerkend endorfinensysteem. Gezien haar veelzijdigheid, is het dus heel belangrijk dat dit systeem goed werkt.

HOE WERKT HET

Vergelijk het endorfinesysteem met de handrem op een fiets. De handrem heb je nodig op het moment dat je moet stoppen. Dit kan zijn omdat je moet wachten op een rood stoplicht of omdat er tegenliggers aankomen. Het zorgt er in ieder geval voor dat je jezelf kan behoeden voor nare ongelukken die kunnen gebeuren op de weg. De rem is dus heel belangrijk want je gebruikt dagelijks de fiets. Het belang van de handrem op de fiets kan worden vergeleken met het belang van het endorfinesysteem in jouw lichaam. 
Zolang jij jouw handrem goed onderhoudt en het zorgvuldig gebruikt waarvoor het bedoeld is, kan je lang gebruik maken van jouw fiets. Stel dat jij echter continu de handrem indrukt terwijl je aan het fietsen bent, gebeuren er twee belangrijke dingen; 
- ten eerste ga je langzamer fietsen, omdat het heel zwaar voor je is om vooruit te komen. Het kost je dus veel (meer) energie om van de ene plek naar de andere plek te komen. 
- Ten tweede heeft dit het gevolg dat de handrem langzamerhand slijt. Als je het continu gebruikt, leidt dit ertoe dat de rem gaat slijten en dus ook minder goed zal gaan werken als je hem de volgende keer nodig hebt.

Kortom, het correct gebruiken van een goed werkende rem is dus van groot belang! Want net zoals in het leven moet je continue reageren op impulsen vanuit de omgeving. Dit betekent dat als er plotseling een auto aankomt, of het stoplicht op rood springt, je MOET remmen anders is de kans groot dat er nare ongelukken gebeuren. Als jij dus gaat fietsen met een fiets waarvan de rem volledig versleten is, is de kans groot dat dit niet goed afloopt. Zo werkt het ook met het endorfinesysteem; dit is de rem van jouw lichaam! Een correct en goed werkend endorfinesysteem is van evengroot belang voor een gezond, gelukkig en energiek leven. Helaas is het tegenwoordig zo dat ons endorfinesysteem te intensief gebruikt wordt en vaak ‘versleten’ is.

In mijn volgende blog zal ik bespreken wat de gevolgen zijn van een slecht werkend endorfinesysteem en welke factoren hieraan bijdragen.