Sta eens stil bij de volgende vragen..

Vaak wordt ten onrechte gedacht dat de oorzaak nummer 1 van een burn-out is ‘het te hard werken’. Een veel belangrijkere oorzaak is echter ‘het gebrek aan controle vrijheid’ (1, 2, 3). Het gevoel dat bepaalde situaties juist jou overkomen en hierdoor je keuzes beperken, kan gevoelens van onmacht veroorzaken. We kennen het allemaal wel; het stemmetje - a.k.a. het duiveltje - in ons hoofd dat ons commandeert met oneindige to-do lijstjes waaraan wij niet lijken te ontkomen. Vaak zijn we trouwe opvolgers van dit stemmetje, alsof we een slaaf zijn van ons eigen hoofd. Dat klinkt misschien wat abstract, maar zeg nou eens zelf; je hoofd en gedachten bepalen voor een zéér groot gedeelte wat je op een dag doet, toch? We raken verstrikt in gedachten en piekeren lijkt een gewoonte te worden. Maar door teveel te luisteren naar deze gedachten vergeten we een essentieel element, namelijk; te luisteren naar onze belangrijke raadgever, ons hart! En waarschijnlijk zegt het gezellige duiveltje in je hoofd nu; ‘Jaaaa hoor, naar je hart luisteren. Ik weet wel betere dingen te doen dan naar m’n hart te gaan luisteren’, of ‘ik heb hier nu even geen tijd voor, maar een ander keertje vind ik het súúper handig om dit te doen’. En als dit stemmetje jou dit nu vertelt, zou dit juist het moment zijn jezelf uit te dagen dit stemmetje te negeren. Om het grote belang van ons hart als raadgever aan te geven; wist je dat de activiteit van het hart reageert en verandert nog vóórdat het brein dat doet? Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat er zenuwbanen van de hersenen naar het hart lopen en van het hart naar de hersenen. Wat blijkt? Het hart stuurt méér signalen naar de hersenen dan de hersenen sturen naar het hart (4). Het gaat dus om de samenwerking tussen het hart en hoofd, waarin het hart de leider is en het hoofd dient in plaats van andersom.

Ander wetenschappelijk onderzoek toont aan dat hoe meer ons gedrag niet in overeenstemming is met de verlangens van ons hart, des te meer onrust wij ervaren en een grotere kans krijgen ziek te worden. Bovendien geven zij bewijs voor het feit dat mensen in staat zijn te herstellen van ongeneeslijke ziekten wanneer zij hun gedrag in overeenstemming brengen met de verlangens van het hart (5). Alleen het weten is niet genoeg, dat zullen velen wel beseffen. De hoogste vorm van weten is het te beleven.

Dus pak even een moment voor jezelf (doe je ogen dicht als je dat fijn vindt) en probeer eens (écht!) stil te staan bij de volgende vragen, en wees eens heel eerlijk naar jezelf;

  • Hoeveel tijd steek jij in activiteiten of werkzaamheden die jou energie geven?
  • Hoeveel tijd steek jij in activiteiten die jou energie kosten?
  • Hoeveel moét ik nu echt? Weet je zeker dat dat écht moet? (En ja, natuurlijk moet je geld verdienen, voor je kinderen zorgen, etc. Maar het gaat er nu om stil te staan bij wat jouw ultieme hartsverlangen zijn)
  • Wat doet jouw hart sneller kloppen..? - een (nieuwe) relatie, een (nieuwe) andere baan, een reis maken, meer rust en ontspanning in je leven?
  • Wat zegt het ‘duiveltje’ in je hoofd wat jou ervan weerhoudt dit niet na te komen..?

Middels deze vragen hoop ik dat je meer inzicht kan krijgen in wat jou hart je te vertellen heeft. Je hoeft niet van jezelf te eisen meteen het roer om te moeten gooien maar deze vragen hebben als doel jou even wakker te schudden uit de dagelijkse waan van alledag en zijn de eerste stap richting meer innerlijke rust. Een hartsverlangen kan juist heel klein zijn; iets wat ik veel in mijn praktijk te horen krijg van mensen is ‘ik wil meer rust, meer echt tijd voor mezelf’. Vaak denken we te weinig aan onszelf, maar wensen we intussen anderen een perfecte wereld toe.

Het is belangrijk je iedere dag weer te beseffen dat jíj de vrijheid hebt om je eigen keuzes te maken. De vraag is alleen; in welke mate gun jij jezelf om bij deze essentiële vragen stil te staan en hiernaar te mogen leven..?

Mocht je hier meer over willen weten, adviseer ik je het volgende boek te lezen; 'The power of the heart' van Baptist de Pape.

1.    https://books.google.nl/books?hl=nl&lr=&id=8aygAgAAQBAJ&oi=fnd&pg=PT4&dq=burn+out+en+gebrek+aan+vrijheid&ots=k5QmUnBApb&sig=nc9kWx3THLI8Wd5qmxhgjBeo7Zk#v=onepage&q=burn%20out%20en%20gebrek%20aan%20vrijheid&f=false

2.     https://books.google.nl/books?id=cOq2CgAAQBAJ&pg=PT8&dq=burn+out+en+gebrek+aan+vrijheid&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwim5_aHtOvWAhWSPFAKHShOBj4Q6AEIQzAF#v=onepage&q=burn%20out%20en%20gebrek%20aan%20vrijheid&f=false.

3.    http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.2044-8325.1998.tb00658.x/full

4.    https://www.bol.com/nl/f/the-power-of-the-heart/9200000030577426/

5.     https://www.amazon.com/Remarkable-Recovery-Extraordinary-Healings-Getting/dp/1573225304