Vier redenen om de dag te starten met dit simpele wonderdrankje

In de hedendaagse wereld worden we overspoeld door toxinen, ofwel giftige stoffen. En daar wordt ons lichaam niet gelukkig van! En over welke toxinen hebben we het dan? Denk aan; de verontreinigde lucht die je continu inademt, de schuimende shampoos en cosmeticaproducten die je dagelijks gebruikt, de kleur-, geur- en smaakstoffen die aan het meerendeel van onze dagelijkse voeding zijn toegevoegd, evenals de pesticiden, hormonen en antibiotica die nauwelijks weg te denken is uit onze hedendaagse voeding. Zelfs het water uit de kraan wat je dagelijks drinkt is niet geheel vrij van stoffen waar je lichaam niet op zit te wachten. Als je hier niks aan doet, gaan deze toxines zich opstapelen welke schadelijke effecten hebben op je lichaam, hormoonhuishouding, metabolisme, spijsvertering en energielevel. En aangezien je lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, hebben deze lichamelijke klachten vervolgens een negatieve invloed op je mind, die op haar beurt de lichamelijke klachten weer versterken (1). Hierdoor raak je in een negatieve spiraal. 

En waarschijnlijk kun je niet volledig voorkomen deze stoffen binnen te krijgen. Maar als je iedere ochtend één ding zou kunnen doen dat je zou kunnen helpen giftige stoffen deels kwijt te raken, je spijsvertering op gang te brengen, je metabolisme te stimuleren, je energielevel een boost te geven en je mind direct dan wel indirect positief te beïnvloeden.. Zou je dit dan doen? Natuurlijk! En vooral wanneer het niet meer dan 1 minuut tijd in beslag neemt. En waarover hebben we het hier? De dag starten met het drinken van een glas lauw water met uitgeperst citroen! 

De voordelen ervan op een rijtje;

 •     Vermindert toxinen;
  De lever is het grootste ontgiftingsorgaan van ons lichaam. Citroen optimaliseert de werking van je lever - het stimuleert de lever meer enzymen aan te maken en efficiënter te werken (2). Daarnaast bevordert vitamine C in citroen de aanmaak van glutathion, wat een grote rol speelt in het detoxoficatieproces van de lever (3).
   
 •    Verbetert je spijsvertering
  Citroensap helpt de spijsvertering op gang te brengen en galproductie te stimuleren. Mocht je last hebben van maagzuur, oprispingen, verstopping en een opgeblazen gevoel in de buik is het drinken van citroensap ook een aanrader (4).
   
 •    Boost je energieniveau en bevordert je immuunsysteem
  Citroenen bevatten vitamine B, vitamine C, calcium, magnesium, ijzer, kalium, enzymen, anti-oxidanten en vezels. Dit draagt bij aan de versterking van je immuunsysteem en toename van je energieniveau (5)
   
 •    Helpt je bij het afvallen
  Citrus flavonoïden - de organische verbindingen in een citroen - hebben krachtige biochemische eigenschappen. Deze verbindingen optimaliseren je stofwisseling (6, 7) en doen je hongergevoel afnemen (8). Daarnaast zorgen de citrus polyfelonen ervoor dat aanmaak van wit vetweefsel (het onaangename vet) afneemt (9).

Dus praktisch; start je dag met het uitknijpen van een hele citroen in een glas lauw water en drink het op (om te voorkomen dat je tandglazuur wordt aangetast, is het aan te raden dit met een rietje te drinken). Wacht vervolgens tenminste 15 minuten voordat je gaat ontbijten voor en optimaal effect.

1.   https://books.google.nl/books?hl=en&lr=&id=WBirsKOsf20C&oi=fnd&pg=PR7&dq=mind+body+connection+psychology&ots=SLd1qdvk4n&sig=06S95h5YBDhuk_9DPYhe4F9sPww#v=onepage&q=mind%20body%20connection%20psychology&f=false
2.    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11990004
3.    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2596047/
4.    http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0102695X14000350
5.    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9688172
6.    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23254473
7.    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25022990
8.    http://www.docsdrive.com/pdfs/medwelljournals/ijmmas/2006/1-6.pdf
9.    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2581754/