Mediteren, waarom? Een aantal voordelen op een rijtje

Mediteren, waarom? Een aantal voordelen op een rijtje

Bij het woord ‘mediteren’ zien veel mensen het beeld voor zich van een bebaarde, gemantelde yogi die met gekruiste benen en gesloten ogen in een afgelegen grot zit. De term meditatie schrikt daarom vaak af, terwijl mensen zich dan wel vertrouwd voelen wanneer er gesproken wordt over mindfulness. Of je het nou onder de noemer mediteren of mindfulness plaatst, het doel ervan komt sterk met elkaar overeen; bewust in het moment zijn, je gedachten, overtuigingen en emoties van een afstandje observeren en vervolgens weer loslaten. Mediteren betekent in het Tibetaans ‘vertrouwd raken met’. Maar om met iets vertrouwd te raken moet je iets voor langere tijd observeren.
Meditatie is iets wat niet weg te denken is uit mijn dagelijkse routine. Ik krijg dan ook vaak de vraag; ‘’Maar kan je uitleggen waarom je mediteert?’’ Omdat het zoveel voordelen oplevert, zal ik een aantal belangrijke op een rijtje zitten; 

Vier redenen om de dag te starten met dit simpele wonderdrankje

Vier redenen om de dag te starten met dit simpele wonderdrankje

In de hedendaagse wereld worden we overspoeld door toxinen, ofwel giftige stoffen. En daar wordt ons lichaam niet gelukkig van! En over welke toxinen hebben we het dan? Denk aan; de verontreinigde lucht die je continu inademt, de schuimende shampoos en cosmeticaproducten die je dagelijks gebruikt, de kleur-, geur- en smaakstoffen die aan het meerendeel van onze dagelijkse voeding zijn toegevoegd, evenals de pesticiden, hormonen en antibiotica die nauwelijks weg te denken is uit onze hedendaagse voeding. Zelfs het water uit de kraan wat je dagelijks drinkt is niet geheel vrij van stoffen waar je lichaam niet op zit te wachten. Als je hier niks aan doet..

Sta eens stil bij de volgende vragen..

Sta eens stil bij de volgende vragen..

Vaak wordt ten onrechte gedacht dat de nummer oorzaak nummer 1 van een burn-out is ‘het te hard werken’. Een veel belangrijkere oorzaak is echter ‘het gebrek aan controle vrijheid’ (1, 2, 3). Het gevoel dat bepaalde situaties juist jou overkomen en hierdoor je keuzes beperken, kan gevoelens van onmacht veroorzaken. We kennen het allemaal wel; het stemmetje - a.k.a. het duiveltje - in ons hoofd dat ons commandeert met oneindige to-do lijstjes waaraan wij niet lijken te ontkomen. Vaak zijn we trouwe opvolgers van dit stemmetje, alsof we een slaaf zijn van ons eigen hoofd. Dat klinkt misschien wat abstract, maar zeg nou eens zelf; je hoofd en gedachten bepalen voor een zéér groot gedeelte wat je op een dag doet, toch?

Verslaafd aan Facebook..?

Verslaafd aan Facebook..?

De wekker gaat, je rekt je uit, je gaapt even lekker ongegeneerd, en terwijl je nog bezig bent je ogen rustig te openen, grijp je met een reflex naar je nachtkastje waar je telefoon ligt om de dag af te trappen met je dagelijkse ochtendroutine; je checkt je Whats-app, e-mails, Facebook, Instagram, Twitter. Oftewel, in de eerste vijf minuten van de dag stel je jezelf al bloot aan een overkill externe prikkels. En dat terwijl je dóndersgoed weet dat je je hier niet beter van gaat voelen.. Maar toch doe je het! Wat is de oorzaak van dit fenomeen en wat zijn de gevolgen?

Waarom je niet zomaar een dagje moet gaan detoxen..

Waarom je niet zomaar een dagje moet gaan detoxen..

Je hoort het regelmatig; ‘’Ik ga even een dagje detoxen’’. Hoewel ieder zo z’n eigen beweegreden heeft een detox te starten - bijvoorbeeld na een periode van ongezonde leefstijl, medicatiegebruik of gewoon uit nieuwsgierigheid wat het met je doet - is het niet iets wat je zómaar-even-een-paar-dagen moet doen. Voordat ik daar verder op inga, is het eerst belangrijk in te gaan op waar een detox voor bedoeld is.

Waarom we allemaal meer zouden moeten knuffelen..

Waarom we allemaal meer zouden moeten knuffelen..

Wanneer we knuffelen maken we het hormoon oxytocine aan - wat ook wel bekend staat als het ‘liefdes- of knuffelhormoon’. Dankzij dit hormoon ervaren wij verbintenis - een hoog oxytocine gehalte in ons lichaam wordt in verband gebracht met gevoelens van vertrouwen, verbondenheid en intimiteit. Het wordt aangemaakt bij knuffelen, aanraken, vrijen of wanneer wij iets waarnemen waar wij opgewonden van raken. Maar ook wanneer een moeder borstvoeding geeft aan haar baby wordt veel oxytocine aangemaakt (1, 2). 

WIST JE DAT (3) I BUITEN OP BLOTE VOETEN LOPEN HEEFT EEN HELENDE WERKING OP JE LICHAAM

WIST JE DAT (3) I BUITEN OP BLOTE VOETEN LOPEN HEEFT EEN HELENDE WERKING OP JE LICHAAM

Het klinkt een beetje gek, 'aarden'! Maar veel wetenschappelijke studies laten waanzinnig mooie resultaten zien. De aarde heeft namelijk een helende energie. Het lichaam is geëvolueerd om contact te hebben met de aarde, om te kunnen profiteren van de mooie voordelen. In de moderne tijd echter, waarin we tegenwoordig allemaal op schoenen lopen, zijn we het directe contact met de aarde verloren. Allereerst..